25 april 2019

Nieuws april 2019: Privé een auto leasen, leuk of niet?

Wij kennen allemaal de woorden van onze (groot) ouders, als je iets wil hebben moet je ervoor sparen. Dat sparen is soms veranderd in achteraf sparen door een lening af te sluiten. Maar tegenwoordig kan je steeds meer leasen. Dus eigenlijk hoef je niet meer te sparen of te lenen, je betaald voor gebruik of bezit. Of het nou een koelkast, koffie machine of fiets is, vrijwel alles kan je leasen. Wij zullen ons in dit stuk beperken tot private-lease van personenwagens.

Het is uiteraard ontzettend fijn om in een nieuwe auto te rijden. De voordelen zijn duidelijk, minder kans op storingen, een nette auto, eigenlijk een auto van jezelf. De nieuwe auto kan je ook kopen. Op het moment van aanschaf betaal je het verschuldigde bedrag en de auto, met alle bijbehorende kosten zijn voor jou. Een eventuele auto die je had kan je inruilen en kan in de aanschafprijs worden berekend. Dus geen vreemde mensen aan de deur die eventueel je auto willen overnemen. Als je overweegt een auto te “private-leasen” wordt dit niet moeilijk gemaakt. Zoek op internet naar Private-Lease en je komt veel aanbieders tegen. Ik heb dit ook gedaan en kom gelijk mooie aanbiedingen tegen. Vanaf 189 Euro per maand kan ik een Peugeot 108 leasen. Als ik dan verder kijk dan kom is dit best interessant, het is een contract van 4 jaar (48 maanden) en maximaal 12000 kilometers per jaar. In dit bedrag is alles inbegrepen behalve brandstof. De auto is verder erg basic… geen airconditioning, geen centrale portiervergrendeling, geen elektrisch bedienbare ramen, geen radio, geen bluetooth….. Als je dit wel wil kost je dit 20 Euro per maand meer. Dus we zitten op 210 Euro per maand. En dan moet je kiezen voor wit…. Anders kost het je 7 euro extra. Akkoord, we gaan voor zwart. Totaal 217 Euro. Als je minder dan 6 schadevrije jaren hebt kost dat in ieder geval 15 Euro per maand extra…. Helaas, kleine aanrijding gehad. De prijs gaat naar 232 Euro per maand. Dan hebben we nog een paar opties die interessant zijn, bijvoorbeeld afkoop van eigen-risico (á 300 Euro per schade) voor 16 Euro per maand. Als ik na een jaar per maand wil opzeggen kost dan nog eens 15 euro per maand extra. Ik wil ook graag 4-seizoenen banden hebben voor de veiligheid en daar wordt 12,50 Euro per maand voor gerekend. Al met al betaal ik voor mijn niet al te grote wensen een bedrag van 275 Euro per maand. Dus het kan heel goedkoop, maar het kan ook snel duur worden.

Waar je rekening mee moet houden is het feit dat Private-Lease een lening is. 65 % van het maandbedrag wordt bij de maandelijkse lasten gerekend bij het BKR. Als je dus in bovenstaand voorbeeld voor 4 jaar een contract hebt, dan zal je de komende 4 jaar bij een eventuele hypotheek aanvraag gekort worden op het maximaal te lenen bedrag. Hou daar dus goed rekening mee als je de komende tijd wil verhuizen naar een (andere) koopwoning.

Ga ook bij jezelf na of je voor die 275 Euro per maand (13.200 Euro) niet een eigen (gebruikte) auto kan kopen. Die wellicht groter is, mooier, sneller of comfortabeler. En deze auto heeft altijd waarde bij inruil/verkoop. Private-Lease is niet per definitie slecht, duur, of goedkoop. Het is vooral anders en je moet er voor zorgen dat je alle ins- en outs weet. Lees vooral het lease contract goed door. En wees er vooral van bewust dat je de komende 4 jaar 275 Euro per maand kwijt bent aan een auto die nooit van jou zal zijn.

Designed by Maikel © 
map-markerphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram