7 februari 2019

Nieuws februari 2019: APK en onderhoud bij een BOVAG-autobedrijf

Als u de eigenaar bent van een auto van 4 jaar of ouder, krijgt u vaak de uitnodiging van de RDW om uw auto te laten keuren tijdens een Algemene Periodieke Keuring (APK). Deze uitnodiging kreeg u vroeger via de post maar tegenwoordig komen de aankondigen in de postbus van Mijn Overheid op internet. Het is dan zaak om op tijd een afspraak te maken voor een APK bij het garagebedrijf. Als je niet op tijd de auto laat APK-keuren dan is de boete tegenwoordig 130 Euro.

En wat kost een APK dan? Hier zie je verschillen in per autobedrijf. Als we kijken hoe een APK is opgebouwd dan komen we op het volgende uit: Tijd van een APK keuring, minimaal 30 tot 60 minuten, gebruik van testapparatuur zoals remmentester en uitlaatgastester en diagnosetester, en afmeld kosten. Als je dat allemaal optelt zou een APK snel rond de 50 Euro kosten. Hoe kan het dan dat een APK bij sommige autobedrijven of fast-fitters dit 19 Euro kan kosten? Dit kan helemaal niet. Maar dit bedrag wordt berekend in de hoop dat er reparaties uit komen waar de echte kosten dan uit gehaald kunnen worden. Onze tip: Ga naar een eerlijk autobedrijf die ook de eerlijke prijs hanteert, zodat de APK ook wordt gedaan zoals het hoort.

Een APK keuring is een verplichte uitgebreide controle op alle punten van de auto die belangrijk zijn voor de veiligheid. Denk hierbij aan : remmen, wielophanging, schokbrekers, banden, stuurinrichting, carrosserie en verlichting

Een APK is géén onderhoud! Verwacht niet dat de auto na een APK voor minimaal een jaar goed blijft. Het is een moment opname waarbij naar de veiligheid en milieu belasting wordt gekeken. Onderhoud wordt niet uitgevoerd. Het is wel handig om bij een eventuele onderhoudsbeurt de APK gelijktijdig te laten uitvoeren. Vaak is de APK dan gratis. Dan weet je ook dat naast het feit dat de auto veilig is, je ook weer een jaar onderhoudsvrij kan rijden.

Bij onderhoud word o.a. ook nog gekeken naar de filters ( oliefilter, luchtfilter, interieurfilter, brandstoffilter), de olie en de bougies.

Een autobedrijf dat de APK mag uitvoeren is RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) erkend. Deze erkenning kan je verliezen indien je veelvuldig de fout in gaat en bijvoorbeeld een auto goedkeurt terwijl deze juist afgekeurd had moeten worden. Hiervoor worden steekproeven gehouden. Het kan dus voorkomen dat als uw auto gekeurd is, deze nogmaals door het RDW een herkeuring krijgt. Het grote voordeel is dat je dan zeker weet dat je auto op dat moment goed is.

Moet je dan persé naar een BOVAG Autobedrijf voor onderhoud of APK? Helemaal niet. Het voordeel van een BOVAG Autobedrijf is dat je altijd aanspraak kan maken op de garantie bepalingen van BOVAG.

 Nog even de voordelen bij het uitvoeren van onderhoud bij een BOVAG Autobedrijf:

Wij wensen u veilige kilometers toe in een veilige auto!

Designed by Maikel © 
map-markerphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram