16 januari 2019

Nieuws januari 2019 De winter in met uw auto

De winter in met uw auto

Na de fantastisch mooie en vooral warme zomer hebben we de eerste koude dagen alweer achter de rug. Niet alleen voor ons een omschakeling, maar ook voor de auto een omschakeling. Waar wij in de zomer met een soepele vering reden en een rustig draaiende motor en goed zicht naar buiten, stappen wij nu in de auto met de ventilator op de hoogste stand om de ruiten te ontwasemen, de kachel op de hoogste stand om snel warm te worden en is de eerder comfortabele auto druk in de weer om de, door de kou, dikkere olie in de motor en de schokdempers te verplaatsen.

Vroeger was het verstandig om olie voor de winter te verversen of zelfs andere, dunnere olie in de motor te doen voor betere smering. Door de zogenaamde “dopes” en toevoegingen in de olie hoeft dit niet meer en is de winterinspectie eigenlijk ook niet meer nodig, mits de auto de normale jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft gekregen. Het is wel zaak om zelf regelmatig een aantal zaken te controleren aan de auto: Hebben de banden genoeg profiel om de natte wegen te berijden? En wellicht is een specifieke winter- of 4-seizoenband wel verstandig? Kan de airco snel genoeg de ruiten ont-wasemen? Is de accu nog goed genoeg om bij -10 de auto te kunnen laten starten? Zit er genoeg anti-vries in het ruitensproeierreservoir en koelsysteem? Zijn de deur en raamrubbers ingevet zodat bij de eerste vorst je in ieder geval de deuren en ramen nog open kan krijgen. Heb je een ijs krabber in de auto? U ziet, genoeg tips om zelf te doen. Mocht u toch een vraag hebben of twijfelt u of het is zoals het moet zijn, twijfel dan in ieder geval niet om naar uw autobedrijf te gaan voor advies. Denk zelf er ook aan dat je een deken meeneemt in de auto. Maak de ruiten aan de binnenkant schoon met een ontvetter, dat helpt ook in het voorkomen van beslagen ruiten. En check regelmatig je verlichting. Als je geen waarschuwingslampje hebt in de auto helpt het ook als je achter een ander staat om in de weerkaatsing van het licht te controleren of je voorlampen het doen.

Wij willen de mensen die op wintersport gaan graag nog het volgende laten weten:

Mocht het zijn dat u naar Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland gaan hou dan rekening met het volgende:

Winterbanden zijn verplicht in o.a. bovengenoemde landen. Dat mogen ook all-seasons banden zijn.

Sinds 01-01-2018 zijn de regels in Duitsland hiervoor aangescherpt. Winterbanden met alleen M + S aanduiding zijn niet meer voldoende. Vanaf 01-01-2018 moeten deze ook voorzien zijn van een Alpine symbool. Er is een overgangsregeling voor winterbanden met alleen een M+S symbool die voor 31-12-2017 geproduceerd zijn. Deze mogen tot 2024 nog gebruikt worden.

Verder is de antivries in de ruitenwisservloeistof verplicht en moet men in al deze landen  sneeuwkettingen aan boord hebben. In gebieden waar het word aangegeven zijn deze verplicht te gebruiken. Er geld dan een maximum snelheid van 50 km/u.

In de meeste landen is het ook verplicht om een veiligheidshesje, verbanddoos en een gevarendriehoek bij te hebben.

Voor iedereen die gaat skiën : Goeie reis en een hele fijne vakantie. Voor iedereen die gaat rijden in de winter, veilig rijden en anticiperen!

Designed by Maikel © 
map-markerphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram