28 juni 2018

Nieuws juni 2018: Lekker (en) veilig op vakantie met de auto

En? Bent u al in helemaal in de ban van de naderende vakantie? Grote kans dat u dit jaar met de auto gaat want wist u dat in Nederland per jaar 9,5 miljoen keer de auto wordt gebruikt om op vakantie te gaan? Uiteraard zijn de midweekjes en weekendjes weg hierin meegerekend.
Naast het feit dat de auto het hele jaar door wordt gebruikt en ongetwijfeld de onderhoudsbeurten krijgt zoals voorgeschreven door de fabrikant, wil je toch met een gerust hart op vakantie.
En een heleboel kan je zelf doen.

Koelvloeistof checken
De motor krijgt het flink voor de kiezen als je ermee op vakantie gaat. Vaak maken we een lange reis en worden de nodige bergen bedwongen. De motor kan dan echt alle koeling gebruiken die voorhanden is. Een juist koelvloeistofpeil is dan onontbeerlijk. Als u het koelvloeistofpeil wilt controleren, doe dit dan bij koude motor! Raadpleeg altijd eerst het instructieboekje van uw auto.

Oliepeil checken
Olie heeft verschillende functies voor een motor. Naast natuurlijk de smering, zorgt olie ook voor koeling. Wanneer het oliepeil te laag is, dan blijft smering achterwege en de koeling wordt ook niet ermee geholpen. Het oliepeil kunt u controleren door middel van de oliepeilstok. Ook hier geldt dat de controle dient te gebeuren met koude motor. Zorg er ook voor dat uw auto recht staat. Raadpleeg altijd eerst het instructieboekje van uw auto.

Verlichting checken
Wees niet verbaasd als je ziet hoeveel mensen zonder goede verlichting vertrekken. Zorg er daarom voor dat je altijd een reserve lamp(set) bij je hebt. Maar nog beter, zorg ervoor dat de verlichting het gewoon doet.

Trekhaak en -aansluiting checken
Test eerst de fietsendrager of caravan/kar door deze aan te sluiten aan de trekhaakstekker. Doe dit niet een dag van te voren maar bijvoorbeeld 2 weken van tevoren, zodat er eventueel nog een afspraak kan worden gemaakt bij het autobedrijf.

Bandenspanning checken

Banden checken
Als de bandenspanning te laag is, is er meer rolweerstand en daardoor een hoger brandstofverbruik. Tevens vervormt de band meer dan goed voor de band is en hierdoor wordt de slijtage verhoogd, met name aan de buitenkant van de band. Als de bandenspanning te hoog is, wordt het rijcomfort lager en neemt slijtage toe aan de binnenzijde van de band. U leest het goed, de juiste bandenspanning is erg belangrijk. U kunt de juiste bandenspanning vinden in het instructieboekje van uw auto, maar u kunt ook altijd even binnenrijden bij uw autobedrijf.

Er zijn ook altijd zaken waar u de hulp van uw autobedrijf wel bij nodig heeft. Bijvoorbeeld het airco-systeem. Ziet u zichzelf al staan met 30 graden op de Périphérique? Een airco-check is altijd verstandig om uit te laten voeren voordat u op vakantie gaat. Eventueel kan een airco-onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. Dan wordt het airco-gas en de olie van het systeem gereinigd en naar de juiste hoeveelheden afgevuld waardoor u een goed werkend airco systeem heeft. Ook het uitlaatsysteem en de schokdempers kunt u laten controleren bij uw autobedrijf. Vaak hebben autobedrijven een voordelige vakantiecheck aanbieding, maak er gewoon gebruik van.

Wat moet je verder meenemen? In de Europese landen zijn per land verschillende verplichtingen voor wat je moet meenemen. Als de volgende zaken meeneemt ben je eigenlijk in elk land welkom:
Verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidsvestje voor iedere passagier, brandblusser (België) en alcoholtester (Frankrijk).

Indien de auto te klein is voor wat u wilt meenemen, zorg er dan voor dat u een goed passende dakkoffer of fietsendrager gebruikt, voor uw eigen veiligheid maar ook voor die van het achterop rijdend verkeer.

Met deze tips komt u dichtbij een onbezorgde auto-vakantie. Goede Reis!

Designed by Maikel © 
map-markerphoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram